Coaten en beschermen

Coating met nano en
keramische coatings

Wat is een nano coating?

Nano coatings zijn onzichtbare en zeer sterke middelen ter bescherming van diverse soorten oppervlaktes. Nano coatings gaan een onlosmakelijke verbinding aan met de ondergrond en zijn daarna uitsluitend mechanisch verwijderbaar.

In plaats van op het oppervlak te blijven liggen, dringt een nano coating diep het behandelde oppervlak binnen en versmelt deze als het ware met de structuur. Hierdoor ontstaat een onzichtbare barrière die het andere (vloei)stoffen onmogelijk maakt om het oppervlak binnen te dringen en/of zich daaraan te hechten.

Nano is een meeteenheid; een nanometer is een miljardste deel van een meter, een afmeting die net iets groter is dan die van atomen. Met behulp van nanocoatings en van nanotechnologie kan een super dunne, praktisch onzichtbare beschermende coatinglaag aangebracht worden. De naam ‘nano coating’ duidt vooral de deeltjesgrootte van de coating aan, maar niet zozeer de samenstelling van het materiaal zelf.

Nano coatings maken deel uit van ons dagelijks leven. Voor vele industrieën zijn ze volstrekt onmisbaar geworden. Tegenwoordig is er bijna geen sector te bedenken waar nano coatings of nano vloeistoffen geen belangrijke rol vervullen.

Wat zijn de voordelen van nano coatings?

De voordelen van nano coatings zijn talrijk. Met nano coatings behandelde objecten zijn vuilafstotend, vetwerend en vochtafstotend. In de praktijk betekent het dat reinigen een simpele en snelle bezigheid is, omdat alle soorten aanslag en vervuiling als het ware van het oppervlak afglijden. Naast tijdsbesparing in het schoonmaken, wordt er dus ook een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd.

Naast vuil, atmosferische aanslag en alle soorten vet belemmeren nano coatings ook het aanhechten van schimmels en bacteriën aan het oppervlak. Poreuze objecten worden door nano coatings beschermt tegen het verval en hun levensduur wordt verlengd.

Voordelen van beschermen van objecten met nano coating

Beschermen van de objecten met nano coatings kent vele voordelen:

  kras- en slijtvastheid
  goede chemische weerstand
  kosten reducerend
  duurzaam
  verlaagt gebruik van schoonmaakmiddelen, dus milieuvriendelijk en kostenbesparend
  gemakkelijk schoon te maken (easy-to-clean) *
  zelfreinigend *
  eenvoudige toepassing
  onzichtbaar
  ultradun
  hydrofoob en oleofoob
  nano coating beschermt de kleuren van het ondergrond tegen UV belasting

*het is belangrijk om te vermelden dat ‘zelfreinigend’ en ‘easy-to-clean’ niet hetzelfde is. Oppervlakken die bestempeld worden als ‘easy-to-clean’ zijn oppervlakken met vuil- en waterafstotende eigenschappen waardoor ze gemakkelijker te reinigen zijn. Een periodieke reiniging is dus nog steeds nodig, maar minder vaak en met mildere reinigingsmiddelen.

Zelfreinigende oppervlakken blijven door een actieve werking van de coating schoon. Bij dit type coatings wordt het vuil door invloed van zonlicht afgebroken en wordt het bij de eerste regenbui weggespoeld.

Veelvoorkomende toepassingen van
nano-coatings

De toepassingen van nano coatings zijn zo goed als onbeperkt. Het behandelen van objecten met nano coatings verlengt niet alleen de levensduur van objecten maar zorgt ook voor een stralend, waardeverhogend en onberispelijk uiterlijk.

Auto-industrie – anti-graffiti – beeldschermen – bruggen, gebouwen en viaducten – caravans – facilitaire toepassingen – glas/ramen – hout – interieur – kunststof – maritieme objecten, boten en watervoertuigen – steen – textiel – dakpannen – voedselverwerkende industrie – zonnepanelen.

De zeer geavanceerde beschermende nano coatings kunnen door hun ultra kleine deeltjes doordringen tot in de kleinste poriën van de ondergrond en deze afdichten. Het aanhechten van vuil, vocht, vetten en chemicaliën wordt hierdoor onmogelijk gemaakt.

Bekijk onze Nitoguard® Nano Coatings voor toepassing op textiel, plastic, glas, hout en steen.

Aanbrengen van nano coatings

Aan het appliceren van nano coatings gaat een zorgvuldig proces van kiezen van het juiste product en een juiste applicatiemethode vooraf. Bepalend is onder andere het soort ondergrond waarop de nano coating aangebracht gaat worden en welke soort applicatie hiermee gepaard gaat. Ook de staat waarin het oppervlak verkeert is van belang.

Het is aan te bevelen om in de voorbereidende fase gebruik te maken van een professioneel advies. Onze specialisten verstrekken je graag en vrijblijvend een op maat gemaakt advies voor zowel de toepassing als product.

Welke factoren zijn van belang?

  staat van het oppervlak
  materiaal van het oppervlak
  mate van duurzaamheid
  met welke reinigingsmiddelen wordt het behandelde object/ oppervlak gereinigd?
  belasting van het te behandelen oppervlak

Het appliceren van de gekozen nano coating is een relatief eenvoudige bezigheid, uiteraard sterk afhankelijk van het materiaal van de ondergrond. Het oppervlak moet altijd goed gereinigd zijn; droog, roestvrij en vetvrij. Eventuele beschadigingen dienen voor de behandeling hersteld te zijn. De weersomstandigheden en luchtvochtigheid spelen een grote rol tijdens de applicatie, de verwerkingsvoorwaarden verschillen per nano coating. Voor de juiste keuze is het raadplegen van een specialist aan te raden.

Onderhoud van de behandelde objecten na applicatie

Nanocoatings maken het onderhoud van de ondergrond of object aanzienlijk eenvoudiger, sneller en goedkoper. Door de bijzondere afstotende eigenschappen van de nanocoating kan vervuiling zich niet meer hechten aan de behandelde ondergrond. Dit zorgt ervoor dat:

  je bespaart op reinigingsproducten omdat er geen/minder chemie nodig is voor het gewenste resultaat.
  je bespaart op de frequentie van reinigen omdat de behandelde ondergrond langer schoon blijft. Minder vaak reinigen dus!

Kortom, nanocoatings verdienen zichzelf terug!

Verwijderen van nano coatings

Nano-coatings zijn bijzonder duurzaam en gaan lang mee. Mocht er toch een reden zijn om een nano-coating te verwijderen, bijvoorbeeld als het product verkeerd is aangebracht, dan is dat niet altijd even makkelijk. Nano-coatings zijn bijzonder duurzaam, maar net als alle soorten coatings zal na verloop van tijd de dunne coating verdwijnen door ‘slijtage’. Het verwijderen van een nano-coating verschilt per ondergrond en type product.

Keramische coatings

Wat zijn keramische coatings?

Keramische coatings, ook bekend als SiC verbinding, zijn een siliciumcarbide verbinding. In de praktijk betekent het dat keramische coatings zich zonder aanwezigheid van harsen zeer goed hechten aan het oppervlak en dat ze uitstekend bestand zijn tegen zure en alkalische belasting.

Keramische coatings hebben vergelijkbare eigenschappen als glas waardoor ze ook glascoatings of vloeibaar glas worden genoemd. De ultradunne, transparante laag maakt de ondergrond extreem chemisch resistent en bestand tegen corrosie.

Anti graffiti keramische coatings

Wil je de graffitivandalen voor zijn en jouw objecten preventief beschermen tegen graffiti? Ceradur® Anti Graffiti is extreem hydro- en oleofoob en maakt daardoor het hechten van graffiti, inkt, spuitbus verf en lijm zo goed als onmogelijk. Het verwijderen van eventuele vervuiling is ook snel en eenvoudig.

Ceradur® Anti Graffiti keramische coating is resistent tegen sterke chemicaliën en wordt niet aangetast door graffiti removers en reinigingsmiddelen. De coating is ultradun, kleurherstellend, easy-to-clean en geschikt voor toepassing op vrijwel elke gladde en gesloten ondergrond.

Lees hier alles over Ceradur® Ag Anti Graffiti keramische coating

Keramische coatings voor het beschermen van metaal

Speciaal ontworpen voor toepassing op metalen is Ceradur® Metal. Door zijn bijzondere eigenschappen biedt de coating bescherming tegen vervuiling, erosie, corrosie en vocht voor tenminste 3 jaar, afhankelijk van de staat waarin het object verkeert voor de behandeling.

Ceradur® Metaal is toepasbaar op vrijwel alle ferro- en non-ferro metalen zoals staal, aluminium, RVS, messing, koper, goud en brons. De ondergronden die behandeld zijn met Ceradur® Metal kunnen na externe testen een voedselveiligheid certificaat verkrijgen.

Lees hier alles over Ceradur® Metaal keramisch coating

Leg ons je uitdaging voor

Wij zoeken het voor je uit!

Wat is jouw uitdaging? Grote kans dat we de oplossing in huis hebben. Heb je iets nodig wat niet in ons assortiment zit? Geen probleem. We ontwikkelen in ons lab een oplossing op maat. Want we zetten graag dat stapje extra voor jou.

handig om te weten

laatste wet en regelgeving

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur? At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas.

De koffie staat klaar

Aan tafel?
graag

We kijken graag met je mee naar je uitdaging of wens. Helpen je met onze producten óf bedenken de oplossing als ie nog niet bestaat.