Schitterende locomotief uit 1952 behandeld

Locomotief 1251 kwam in 1952 in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen, nadat de loc nieuw was gebouwd naar Amerikaans ontwerp en als onderdeel van de Marshall-hulp aan Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Bij de NS heeft de loc dienst gedaan tot 1998. De loc werd bij NS ingezet voor lange(re) reizigerstreinen en voor het vervoer van goederentreinen.

In 1998 werd de loc door de NS afgevoerd naar de sloper. Door tussenkomst van een advocaat kon de allereerste concurrent van de NS, ACTS Nederland B.V., die behoefte had aan locomotieven om haar bedrijf op te starten, de beschikking over de locomotief krijgen. Bij ACTS werd de loc vooral gebruikt voor het trekken van containertreinen tot wel 2500 ton zwaar en 700 meter lang. Rond 2008 kwam de 1251 opnieuw zonder werk. Vanaf de zomer van 2010 kon de loc vooral worden aangetroffen voor vakantietreinen en dinerritten vanaf Amsterdam.

Sinds december 2017 is de locomotief verhuurd aan spoorwegvervoerder Railexperts, die de locomotief gebruikt voor het trekken van chartertreinen, vakantietreinen en allerhande andere treintransporten.

De locomotief gereinigd en ontvet met Uniclean Low Foaming en Isopropanol. Vervolgens is deze voorzien van de permanente conserverende renovatiecoating Nitocoat. De locomotief is nu beschermd tegen vervuilingen van buitenaf en heeft zijn oorspronkelijke kleur weer terug!

Projectinformatie

  Locatie: Amersfoort
  Client: Railexperts
  Applicatiebedrijf: J. Fijn Techniek BV
  Datum uitvoering: 10 april 2018