Waarom een gevelreiniger gebruiken?

Date

26 september 2022 Een gereinigde gevel ziet er schoon en representatief uit en uw onroerend goed behoudt zijn waarde.

Waarom zou ik een gevelreiniger gebruiken als ik ook kan stralen of met hogedruk reinigen?

26 september 2022

Er zijn diverse technieken om gevels schoon te maken en te herstellen in hun oorspronkelijke staat. Men kan kiezen voor een behandeling met een gevelreiniger, de gevel laten stralen (waarbij meerdere materialen voorhanden zijn om mee te stralen) of het reinigen van uw gevels met een hogedrukreiniger.

Elk van bovenstaande methodes heeft een aantal pluspunten. Uiteraard is de juiste keuze afhankelijk van diverse externe factoren. De staat waarin de gevel verkeert, hoe intens de vervuiling is, in welk kostenplaatje de gevelreiniging moet passen en wat precies het beoogde resultaat is. Het is echter van belang dat men bij alle opties de gevelreiniging over laat aan de vakmensen. Het is en blijft een klus voor professionals die er dagelijks mee omgaan.

In praktijk wordt de gevelreiniging vaak gecombineerd met het herstellen van de bestaande voegen.

De voordelen van gevelreiniging (voor het beste en langdurige resultaat te combineren met goed periodiek onderhoud):

  • Een gereinigde gevel ziet er schoon en representatief uit en uw onroerend goed behoudt zijn waarde.
  • De gevel heeft een betere bescherming tegen vocht.
  • De gevel is duurzaam beschermd tegen atmosferische vervuiling.
  • Schade aan en slijtage van de gevel worden vertraagd of helemaal voorkomen.
  • Wilt u een bijzonder duurzaam resultaat waarborgen? Kies dan voor het impregneren van uw gevel nadat deze gereinigd is.

Er zijn vele manieren om de gevels te (laten) reinigen. Afhankelijk van de mate van de vervuiling, de staat waarin de gevel verkeert en het beoogde resultaat kunt u kiezen uit:

  • Stralen (met water gemengd met straalmiddel)
  • Chemisch reinigen (met gebruik van een gevelreiniger)
  • Hogedrukreiniging (met koud of warm water)
  • Overige opties zoals laserstralen, vochtstralen en nevelstralen

Stralen is een van de meest agressieve vormen van gevelreiniging en wordt meestal toegepast op zwaar vervuilde gevels en bij roetaanslag. In de meeste Nederlandse gemeenten is een vergunning of ontheffing nodig voor het stralen van gevels. Het gebruikte water met het opgeloste straalmiddel wordt door het uitvoerend bedrijf opgevangen en gebracht naar een afvalverwerkingsbedrijf.

Bij hogedrukreiniging kan gebruik worden gemaakt van koud of warm water en stoom. In alle gevallen wordt hogedrukreiniging toegepast bij lichte vervuiling zoals mos, klimop-restanten en groene aanslag. Bij hogedrukreiniging worden geen milieubelastende middelen gebruikt.

Bij het reinigen van gevels met het gebruik van een reinigingsmiddel, worden de gevels gereinigd met water waarin de gevelreiniger is opgenomen. Het vuil lost hierdoor op en het water wordt gerecycled. Het reinigen met behulp van een gevelreiniger is de meest geschikte soort van gevelreiniging. De hardnekkige soorten vervuiling die bestand zijn tegen hogedrukreiniging, zelfs met stoom, worden door de gevelreiniger opgelost en verdwijnen. Vaak worden de gevels daarna nog nagespoeld met stoom of water om de restanten van de reiniger weg te spoelen. Bij het reinigen met gevelreiniger is belangrijk om het juiste product te kiezen voor juiste materiaal om aantasting van de ondergrond te voorkomen.

In het assortiment van MAVRO International vindt u een speciale productlijn zure gevelreinigers onder de naam FACADECLEAN, FACADECLEAN STRONG en FACADECLEAN EXTRA STRONG. Deze zure gevelreinigers zijn een zeer effectieve oplossing voor zwaar vervuilde gevels en materialen zoals baksteen, kalksteen, beton en klinkers. Voor extreem vervuilde ondergronden is FACADECLEAN EXTRA STRONG uitermate geschikt.

Het is aan te raden om voor het reinigen de ondergrond goed te bevochtigen om snel indrogen tegen te houden, maar ook het aantasten van de ondergrond te voorkomen.

Na de voltooide gevelreiniging worden de restanten van de gevelreinigers weggespoeld. Voor een extra bescherming en een bijzonder duurzaam resultaat kunt u kiezen voor het impregneren van de gevel of voor een coating behandeling. Om een stabiel resultaat en een goede conditie van de gevels met een lange levensduur te waarborgen, is naast het reinigen ook periodiek onderhoud van de gevels erg belangrijk.

More
articles